Lerarenopleiding


Wil je graag lesgeven in het secundair onderwijs of deeltijds kunstonderwijs en ben je op zoek naar een geschikte lerarenopleiding? Hier vind je een overzicht van de diverse opleidingen om leraar te worden. De instellingen van de AUGent hebben alles in huis om je klaar te stomen tot een succesvol leraar. Van harte welkom in de boeiende wereld van het onderwijs!

Welke lerarenopleiding past bij jou?

Je hebt een diploma secundair onderwijs en wil leraar worden

Educatieve master voor secundair onderwijs
Dit is een masteropleiding van 90 of 120 studiepunten aan een universiteit. Je kunt deze master meteen na je academische bacheloropleiding volgen.

Dit diploma leidt tot de vereiste
bekwaamheden om les te geven in jouw discipline in de hogere graden van het secundair onderwijs.

Meer informatie: UGent

Educatieve master in de kunsten
Dit is een masteropleiding van 120 studiepunten aan de School of Arts. Je kunt deze master meteen volgen na je academische bacheloropleiding in de kunsten.

Dit diploma leidt tot de vereiste bekwaamheden om les te geven in jouw discipline in het deeltijds kunstonderwijs (DKO) en de hogere graden van het secundair onderwijs.

Meer informatie: School of Arts HOGENT & Howest

Educatieve bachelor voor secundair onderwijs
Dit is een driejarige lerarenopleiding van 180 studiepunten aan een hogeschool. Je kiest twee onderwijsvakken (bv. Frans en techniek).

Meer informatie: Arteveldehogeschool, HOGENT, Howest

Je hebt een diploma hoger onderwijs (bachelor/master) en wil een lerarendiploma behalen

Verkorte educatieve master voor secundair onderwijs
Als je al een masterdiploma op zak hebt, kan je via een verkort traject van 60 studiepunten de educatieve masteropleiding behalen.

Dit diploma leidt tot de vereiste
bekwaamheden om les te geven in de hogere graden van het secundair onderwijs.

Meer informatie: UGent

Verkorte educatieve master in de kunsten
Als je al een masterdiploma in de kunsten op zak hebt, kan je via een verkort traject van 60 studiepunten de educatieve masteropleiding behalen.

Dit diploma leidt tot de vereiste bekwaamheden om les te geven in jouw discipline in het deeltijds kunstonderwijs (DKO) en de hogere graden van het secundair onderwijs.

Meer informatie: School of Arts HOGENT & Howest

Verkorte educatieve bachelor voor secundair onderwijs
Je hebt al een bachelordiploma op zak en bent dus een inhoudelijk expert in je vak(ken). Je volgt een lerarenopleiding van 60 studiepunten aan een hogeschool.

Meer informatie: Arteveldehogeschool, HOGENT, Howest

Je hebt beroepservaring en wil (praktijk)leraar worden

Educatieve graduaatsopleiding voor secundair onderwijs
Je hebt minstens drie jaar nuttige beroepservaring. Je volgt een graduaatsopleiding van 90 studiepunten om leraar te worden in je vak.

Meer informatie: Arteveldehogeschool, HOGENT, Howest

Vanaf het academiejaar 2019-2020 worden alle lerarenopleidingen georganiseerd aan de universiteit en de hogescholen. De centra voor volwassenenonderwijs bieden geen lerarenopleiding meer aan.

De lerarenopleidingen van de AUGent staan garant voor onderwijs van hoge kwaliteit in Oost- en West-Vlaanderen. We gaan daarbij uit van de volgende visie:

We bieden een innovatief, theoriegedreven, praktijkgericht en gebalanceerd programma door middel van de creatie van krachtige leeromgevingen.

De studenten opleiden tot breed inzetbare onderwijsprofessionals staat centraal. Ze worden voorbereid op de praktijkuitdagingen van vandaag en morgen.

De lerarenopleidingen omvatten een afgebakend, herkenbaar en coherent aanbod waarin blended learning efficiënt en doordacht wordt toegepast in functie van flexibiliteit en toegankelijkheid.

De componenten vakdidactiek en stage krijgen een duidelijke plaats in alle lerarenopleidingen.

Ook voor alle trajecten Leraar-In-Opleiding (LIO) is er een aantrekkelijk, toegankelijk en flexibel aanbod.